Tratament homeopat pentru tuse

Prescrierea corectă a remediilor necesită experienţa practică a medicului homeopat, care stabileşte diagnosticul afecţiunii respiratorii, diagnosticul diferenţial al bolii şi al remediilor homeopate, deoarece simptomatologia afecţiunilor aparatului respirator este foarte variată. Tratamenul homeopat al tusei este strict individualizat.

Cauzele tusei pot fi

1. Infecții ale tractului respirator (faringite, laringite, bronșite, sinuzite), care sunt în general cauzate de virusuri sau bacterii.

  • Infecţiile virale sunt cea mai frecventă tuse mai ales la copiii mici (cu imunitate insuficient dezvoltată) și la persoanele în vârstă (mecanisme imunitare slăbite). Virusurile paragripale afectează tractul respirator superior şi provoacă tuse uscată şi răguşeală, virusurile gripale provoacă tuse puternică, prelungită şi febră ridicată.

  • Infecțiile bacteriene prezintă accese de tuse neîncetate şi febră rezistentă la tratament.

2. Substanţe iritante inhalate (fumatul, poluarea oraşelor, praful din mediul de lucru) sau înghițite accidental care apoi pătrund în tractul respirator. Fumătorii prezintă tuse cronică din cauza inflamației permanente a bronhiilor.

3. Rinita şi sinuzita de origine alergică.

4. Inhalarea de aer prea rece sau prea cald.

5. Afecţiuni severe cu tuse care persistă dincolo de o anumită perioadă de timp în care tusea nu trebuie fie subestimată:

  • insuficienţă cardiocirculatorie în care tusea apare mai frecvent în timpul nopţii
  • astm bronşic
  • reflux gastroesofagian
  • tumoră pulmonară sau pleurală care produce o comprimare a tractului respirator

6. Medicamente utilizate pentru tratamentul hipertensiunii, cum ar fi beta-blocantele şi inhibitorii enzimei de conversie, dau naștere la o tuse uscată, care dispare imediat ce tratamentul este întrerupt. 

7. Cauză psihologică, reacţie la unele situaţii emoționale sau stres prelungit.

 

Tipuri de tuse:

1. Tusea productivă prezintă spută, care în cazul unei inflamații, este foarte abundentă. Tusea are rolul de a produce acţiunea de "curățare", accelerând eliminarea acesteia şi tusea încetează. Tusea productivă este benefică, nu trebuie suprimată, chiar dacă are uneori o sonoritate îngrijorătoare.

2. Tusea seacă nu este însoțită de spută, poate fi de natură alergică, poate apărea în urma unei răceli, infecții a gâtului sau bronhiilor.

 

Tratamentul homeopat se asociază cu elemente de prevenţie, care accelerează eficienţa tratamentului.

1. Hidratarea reprezintă unul dintre remediile esenţiale. Să sfătuim pacienţii să bea multă apă la temperatura camerei (până 1-1,5 l pe zi) sau băuturi calde (ceaiuri) pentru a "dizolva" mucusul care se formează în căile respiratorii. Astfel facilităm transformarea tusei uscate, iritative şi obositoare în tuse productivă. E unul din sfaturile esenţiale pentru părinţii copiilor care sunt în tratament: hidratarea este esenţială pentru ameliorarea simptomelor şi grăbirea vindecării. Se vor administra lichide, în cantităţi mici, repetate, care vor produce efectul binefăcător şi vor contribui la limitarea suferinţei şi refacerea mai rapidă.

2. Alt sfat esenţial pentru tratament este: umidificarea mediului din casă şi mai ales din dormitor (umidificatoare, tăviţe cu apă pe caloriferele), inhalaţii cu aburi.

3. Evitarea fumatului activ şi pasiv.


Pentru a ajuta medicul să stabilească un diagnostic corect este util să oferiţi o descriere cât mai precisă a modului în care a apărut tusea şi în care ea se manifestă. În prezent, în special:

  • dacă este uscată sau productivă
  • în ce moment al zilei apare mai frecvent
  • cât timp durează
  • care sunt condițiile de mediu în care se agravează tusea (mediu închis şi cald, în aer liber, etc.)
  • dacă este mai frecventă în repaus sau în mișcare, în poziţie culcată sau în picioare
  • dacă există anumite perioade ale anului în care se agravează simptomele

 

Tratament homeopat pentru tuse


Dacă tusea nu dispare în câteva zile, consultul medicului va clarifica originea, investigând tipul de tuse și simptomele care pot fi asociate, se stabileşte diagnosticul clinic. Dacă este necesar, va recomanda o radiografie toracică, teste alergologice sau probe funcționale respiratorii (spirometrie), etc.

 

Remedii homeopate indicate în tusea seacă

Belladonna. Tuse seacă, cu pusee care debutează violent, crează senzația de sufocare şi sunt însoţite de anxietate. Tusea este însoţită de strănuturi, concomitent pacienții pot prezenta fotofobie accentuată. Copilul este neliniștit, doreşte să stea alături de mamă şi să fie ținut în brațe. Se agravează în timpul nopţii. Capul este cald şi extremităţile reci. În timpul acceselor de tuse faţa se înroşeşte, este caldă, radiază căldura.

Causticum. Tusea este însoțită de răguşeală și pierderea vocii, în special, o pierdere subită a vocii, apărută în timpul unei gripe. Pacienții prezintă uscăciunea gâtului sau iritaţie laringiană, cu senzaţia că au mucus în trahee. Ei încearcă să-şi dreagă vocea, dar oricât de mult ar tuși nu reușesc să expectoreze. Remediul este agravat în special dimineaţa, senzaţia de mucus prezent în trahee şi gât, este mai pronunțată; dacă reuşesc să expectoreze puţin mucus se simt mai bine. Tusea este ameliorată de băuturi reci. Pot pierde urina în timpul tusei. Au un simptom particular: senzația că le curg picături de apă rece la nivelul spatelui. În caz de tuse convulsivă, apar accese repetate de tuse continuă și faţa devine cianotică. Pot avea un apetit crescut, dar în momentul în care se aşează la masă şi văd mâncarea, foamea dispare şi nu mai pot mânca nimic.

Drosera. Pacienții au accese frecvente de tuse paroxistică, ce se succed aşa de repede, încât copilul are senzaţia că nu mai are timp să respire. Majoritatea acceselor de tuse apar după miezul nopţii. Între accese, copilul este neliniştit, doreşte să se ridice din pat, să se plimbe prin cameră. Elementul caracteristic pentru remediu este faptul că prezintă epistaxis în timpul tusei sau tusei convulsive. În timpul tusei, pacientul trebuie să-şi ţină pieptul sau abdomenul cu mâinile din cauza durerii. În caz de tuse convulsivă, pacientul are febră pe durata întregii zile. Are o transpiraţie caldă pe faţă, abdomen şi stomac în timpul nopții, care dispare în timpul zilei.

Hepar sulphuris. Au o tuse uscată, profundă, ca a unui câine care latră. Tusea îi face să aibă o respiraţie mai scurtă, au senzaţia că se sufocă. Inflamaţia gâtului va fi ameliorată de băuturi calde. Sunt extrem de friguroşi. Doresc să se acopere cu multe pături, ei înşişi sunt îmbrăcaţi cu mai multe haine, puse una peste alta (ca învelișurile unei cepe). Încep să strănute sau să tuşească, de îndată ce sunt dezveliţi, chiar dacă îşi descoperă doar o mână. Tusea este agravată de cea mai mică descoperire a corpului, expunerea la frig, aer rece sau curenţii de aer, băuturi reci, vorbit și înainte de miezul nopţii. 

Sulphur. Este cel mai recomandat remediu pentru tusea din timpul nopţii. Pacienții Sulphur sunt foarte setoși, doresc să bea cantități mari de lichide, frecvent, sunt foarte călduroși, au o senzaţie de arsură a ochilor, ca și cum ar avea nisip în ochi. Prezintă secreţie oculară de culoare galbenă, groasă, care are un miros neplăcut. Au picioarele foarte fierbinţi, senzaţia de arsură, doresc să le descopere în timpul somnului. Au buzele foarte roşii, transpiră mult, transpiraţia lor este urât mirositoare, prezintă cefalee frontală, care este ameliorată de aplicaţii reci şi diaree urât mirositoare.

 

Remedii homeopate pentru tusea productivă

Coccus cacti. Paroxismele de tuse se succed în timp ce faţa se cianozează. Expectoraţia este mai vâscoasă şi aderentă. Cel mai dificil moment este înainte de miezul nopţii la orele 23-23,30.

Ipecacuanha. Tuse productivă însoțită de vomă, dar limba este curată, în ciuda prezenței vomei. Nu se administrează niciodată remediul de rutină, numai pentru că cineva varsă în timp ce tuşeşte.

Pulsatilla nigricans. Tuse seacă, nocturnă, agravată în clinostatism, care poate deveni productivă în timpul zilei. Copiii plâng foarte uşor, nu beau lichide. Este întotdeauna agravată de căldură, de căldura soarelui, camere calde, lângă foc, după consumul de băuturi calde. Tuşesc după efort sau dacă merg repede. Pierd urina în timp ce tușesc. Răcesc uşor, dacă se udă la picioare, la cap. Au o mare dorinţă de a bea limonadă. Tusea se agravează dacă se încălzesc prea tare în pat, în timpul somnului.

Rumex crispus. Tuse cu expectoraţie albicioasă care devine galbenă şi groasă, care este dificil de expectorat. Tusea este agravată de orice schimbare de temperatură (fie când intră de la cald la frig, fie invers). O schimbare de temperatură declanșează strănutul. Au gâtul inflamat şi răguşeală din cauza mucusului. Tusea se agravează la ora 23 și în timpul somnului.

 

Homeopatia abordează pacientul în mod holistic şi administrează remediul individualizat, de aceea este de dorit să se evite automedicaţia. Medicul homeopat stabileşte tratamentul administrat pacientului, ţinând cont de elementele clinice şi paraclinice, pe baza totalităţii simptomelor, la care se tratează patologia acută. Remediul homeopat reprezintă o terapie blândă cu efect profund, care restabileşte starea de sănătate a pacientului.