Homeopatia este o terapie holistică ce abordează omul ca întreg, tratamentul se adresează organismului ca totalitate integrată şi care evoluează dinamic.
Remediul homeopatic stimulează capacitatea de vindecare a organismului şi previne apariția afecțiunilor la cei predispuşi.
Vindecarea obţinută cu ajutorul remediului homeopatic conduce la o restaurare rapidă, blândă şi permanentă a stării de sănătate, deoarece contribuie la anihilarea bolii în totalitatea acesteia.
Principiul de bază al homeopatiei este principiul similitudinii "similia similibus curentur" (asemănările sunt vindecate prin mijloace asemănătoare, în limbaj popular "cui pe cui se scoate"), care aparţine lui Hipocrate.
Principiul similitudinii arată că totalitatea simptomelor și semnelor de boală prezente la un pacient pot fi vindecate de o substanță capabilă să producă simptome similare, atunci când sunt administrate unei persoane sănătoase.
Homeopatia are o largă răspândire pe plan mondial (India deţine recordul de medici homeopaţi şi este organizată oficial în cadrul ministerului Indian al sănătăţii, în Europa, ţări ca Germania, Franţa şi în Marea Britanie, unde familia regală este adepta tratamentului homeopat, prinţul Charles fiind un suporter ardent al homeopatiei şi care deţine spitale de homeopatie în Londra, Edinburg, Bristol) şi este practicată în cadru legal, organizat în mod oficial, de către medici cu drept de practică, iar în România este recunoscută de Ministerul Sănătăţii şi practicată oficial numai de medici cu pregătire postuniversitară de specialitate.